• LOGIN
  • Geen producten in de winkelwagen.

FAQ

Klik hieronder op de diverse onderwerpen om de meest gestelde vragen per onderwerp te zien.

Onlineleren

Past onlineleren wel bij onze organisatie?

Een vaak gehoord argument is dat online leren niet bij de organisatie past.

De leeftijd en het gebruik van bestaande systemen zijn daarvoor enkele pijnpunten.

Online leren: een kwestie van leeftijd?

Een veelgehoord bezwaar tegen online leren binnen een organisatie is de overtuiging dat de (meeste) medewerkers niet zijn opgegroeid met computers. Veel managers en directeuren in HR en andere disciplines denken dan ook dat er veel weerstand zal zijn tegen het volgen van online trainingen.

 

De feiten

Tegenwoordig zijn veel online leerplatformen ingericht als een smartphone: strak design, intuïtief en bovenal gebruiksvriendelijk.

Instructies of handleidingen behoren tot het verleden en de praktijk heeft al vaak bewezen dat zelfs 50-plussers zonder moeite online trainingen volgen.

Eventuele weerstand van werknemers ten opzichte van onlineleren is namelijk vooral het gevolg van een onvoldoende soepel implementatieproces.

Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat zij voldoende uitleg, begeleiding en inspraak krijgen is de kans groot op een succesvolle implementatie!

 

Online leren: geschikt voor bestaande systemen?

Een andere reden waarom sceptici van mening zijn dat online trainingen niet bij hun organisatie passen, is de overtuiging dat hun bestaande ICT-systemen en/of softwarepakketten hier niet op aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan verouderde computers of een eigen Learning Management System (LMS), waarvoor een online leerplatform niets meer dan een alternatief is.
Een online leerplatform wordt daardoor regelmatig gezien als een nieuw softwarepakket dat waarschijnlijk een hoop tijd, geld en energie zal kosten om te implementeren.

De feiten

Tegenwoordig worden vrijwel alle online leerplatforms aangeboden als ‘Software-as-a-Service’. Dit houdt in dat een organisatie geen software hoeft te installeren en te onderhouden op de eigen servers, maar in plaats daarvan draait de software op de servers van de aanbieder. Via een aparte website of door de servers van beide partijen met elkaar te verbinden krijgen medewerkers eenvoudig toegang tot het online leerplatform van hun organisatie. Dit betekent dat: Er geen afwijkende of nieuwe systeemvereisten zijn met betrekking tot de computers van de organisatie. Een internetverbinding is al voldoende.

Het niet nodig is om software te installeren of bestaande ICT-systemen aan te passen.

Onderhoud van het online leerplatform verzorgd wordt door de aanbieder, niet door de afnemer.

Een online leerplatform vormt daarnaast juist een uitstekende aanvulling op een LMS. Immers, binnen een LMS kan nauwkeurig worden bijgehouden hoeveel online trainingen zijn gevolgd en in hoeverre deze kunnen aansluiten op een klassikale training (in het geval van ‘blended learning’).

​Online trainingen juist een kans om de organisatie te moderniseren
Een bekende uitspraak van Bill Gates is dat organisaties slechts twee keuzes hebben: “Innovatie or die”. In vrijwel iedere markt onderscheiden de succesvolste spelers zich door een hoge mate van innovatie en modernisering, terwijl bedrijven die vast blijven houden aan oude gewoontes en werkwijzen langzaam afglijden. Het implementeren van online trainingen is dan ook een prima gelegenheid om de organisatie verder te moderniseren en intrede te laten doen in een tijd waarin steeds meer processen digitaal plaatsvinden.

​25% minder opleidingsuitgaven
Grote organisaties besparen gemiddeld een kwart op de totale opleidingsuitgaven. In de zorgsector is dat ongeveer 20%. De dienstverlening heeft het meeste voordeel van alle branches. Daar loopt de besparing op tot boven de 40% (NIPDAP)

Is onlineleren wel effectief?

Een van de meest voorkomende tegenargumenten van online leren is dat het onvoldoende effectief zou zijn.

 

Wat is ‘effectief leren’ precies?

Volgens het onderzoek van CIPD/Cornerstone OnDemand uit 2013 is 85% van de organisaties van mening dat:

– Online leren het niet mogelijk maakt om kennis over te dragen én te waarborgen voor de lange termijn.

– Vaardigheden niet op afstand of via een beeldscherm kunnen worden aangeleerd. Met andere woorden, ‘online softskills’ zijn een mythe.

– De kwaliteit van zowel de diverse online leerplatformen, als de online trainingen nog niet hoog en overtuigend genoeg zijn.

 

De feiten

De belangrijkste reden van de hardnekkige overtuiging dat online leren niet effectief is, is de matige kwaliteit van de eerste online trainingen en leerplatforms. Daarnaast zorgt het volgen van klassikale trainingen regelmatig voor een ‘gevoel van voldoening’ bij deelnemers. Terwijl dat niet per definitie wil zeggen dat ze voldoende kennis tot zich hebben genomen.

Wanneer je online trainingen en de resultaten die daarmee worden behaald analyseert, zal blijken dat online trainingen juist een positief rendement hebben, namelijk:

Bij online trainingen wordt kennis op effectievere wijze overgedragen dan bij klassikale trainingen . Door middel van vragenlijsten en een assessment na afloop van een training is het redelijk eenvoudig om het verschil tussen beide leervormen vast te stellen.

Vaardigheden kunnen wel degelijk worden getraind met behulp van een webcam, microfoon, het terugkijken van opnames en commentaar van anderen. Een combinatie met een klassikale training, ook wel ‘blended learning’ genoemd, levert over het algemeen de beste resultaten op wat betreft het trainen van vaardigheden.

De kwaliteit van online leerplatformen hebben de laatste jaren een flinke impuls gekregen. Online trainingen worden tegenwoordig aangeboden als ‘Software-as-a-Service’ en kunnen zowel vanaf een desktop, laptop, smartphone, als tablet worden gevolgd. Wat betreft de kwaliteit van online trainingen is een behoorlijke slag gemaakt, alhoewel nog steeds een omvangrijk aanbod van inferieure trainingen in omloop is.

Hoewel nog altijd diverse verbeteringen mogelijk zijn, heeft de praktijk inmiddels wel uitgewezen dat werknemers op effectieve wijze kennis en vaardigheden kunnen leren.

Bovendien kan de software achter online trainingen inzichtelijk maken wat het leerrendement is en kunnen werkgevers bijvoorbeeld met behulp van een aanvullende klassikale training bijsturen waar dat nodig is.

CIPD/Cornerstone OnDemand, Learning and Development. 2013
CrossKnowledge, A handbook for e-learning sceptics, 2012

Is onlineleren te individueel?

Een tegenargument dat vaak genoemd wordt, heeft betrekking op de individualiteit van online leren en dat dit als nadelig wordt ervaren voor het leerproces.

​Is individueel leren überhaupt wel een nadeel?
Veel sceptici zijn van mening dat alleen face-to-face leren effectief is, omdat mensen alleen dan van elkaar kunnen leren.
Online leren is in hun ogen te saai, eenzaam, onpersoonlijk en niet uitdagend. Plus, te generiek, ondanks dat medewerkers verschillende instapniveaus hebben.

​De feiten
Online trainingen worden in de basis inderdaad individueel gevolgd door medewerkers. Maar is dat eigenlijk wel een nadeel? De realiteit is in ieder geval dat deze overtuiging vrijwel alleen te horen is bij HR-medewerkers of directie, maar zelden onder de gebruikers zelf. In tegenstelling tot klassikale trainingen is het bij een online training mogelijk om met zogenaamde ‘adaptieve leerpaden’ te werken. Bij dit principe krijgen deelnemers die op een lager instapniveau zitten extra lesmateriaal ter beschikking, zodat zij bij aanvang van de klassikale training op hetzelfde niveau zitten als deelnemers met een hoger instapniveau.
Ook hier is het belangrijk hoe de organisatie een online leerplatform implementeert. Online leren vervangt geen klassikale training, maar is er eerder een aanvulling op.
Deelnemers kunnen bijvoorbeeld in een online training alvast wat oefeningen doen die in de klassikale training worden besproken. Of zij kunnen na afloop van de klassikale training de online training als naslagwerk gebruiken om de geleerde kennis nogmaals tot zich te nemen.

Is onlineleren duur?

Een vaak gehoord tegenargument gaat in op de zorgen die sceptici hebben over hoge kosten van online leren.

Wel of geen oog voor rendement?

Veel sceptici over online leren zijn geneigd om online trainingen te zien als een extra kostenpost die niet past binnen een (opleidings-)budget dat toch al onder druk staat. Daarnaast bestaan vrij veel online trainingen die gratis beschikbaar zijn en bestaat de angst dat medewerkers de trainingen waarvoor wordt betaald niet gaan volgen.

Tenslotte zijn veel HR-directeuren en andere directieleden ervan overtuigd dat de ontwikkelingskosten van organisatie-specifieke online trainingen te hoog zijn.

De feiten

Veel online trainingen hebben bewezen een flink rendement te kunnen opleveren. Daarom mag de implementatie eigenlijk geen issue zijn en worden uitgesteld totdat nieuw budget beschikbaar komt. Waarom zou je immers een jaar wachten als je ook nu al kunt besparen op klassikale trainingen en je medewerkers productiever te laten zijn?

Ook het laten ontwikkelen van organisatie-specifieke online trainingen is tegenwoordig voor vrijwel iedere organisatie betaalbaar.

Laat u door Sinteno informeren over het in beeld krijgen van de verwachte opbrengsten en investering van onlineleren.

Bij het realiseren van voldoende rendement op het gebied van online leren is de implementatie door HR of directie een bepalende factor. Besteden zij weinig aandacht aan de implementatie, dan is de kans inderdaad groot dat werknemers niet uit zichzelf online trainingen gaan volgen.

Zorgen zij ervoor dat online trainingen een vast onderdeel zijn van een persoonlijk ontwikkelingsplan, dan is de kans juist groot dat het rendement van een online training vele malen hoger is dan de investering.​

Is onlineleren complex?

Vaak hoor je als tegenargument dat online leren complex en niet goed ontwikkeld is.

Is online leren echt zo complex en onderontwikkeld?

Veel sceptici die ervaring hebben met de eerste online trainingen en online leerplatformen hebben daar slechte ervaringen mee. Zij zijn ervan overtuigd dat werken met online trainingen vooral veel tijd kost, weinig animo vanuit de medewerkers zal kennen en dat online leren ook nog eens te weinig zal opleveren.

​De feiten

Zoals iedere discipline binnen het bedrijfsleven maakt ook online leren een continue ontwikkeling door.

Veel ontwikkelaars hebben lering getrokken uit de onvolkomenheden van de eerste online leerplatformen en trainingen. Daarnaast heeft de snelle ontwikkeling op het gebied van softwaretechnologie een flinke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van online leren.

De mate van ‘complexiteit’ wat betreft online trainingen heeft voor een groot deel te maken met de implementatie door HR en/of directie. Lange tijd ging men ervan uit dat medewerkers zelf konden bepalen of een online training voor hen interessant en relevant genoeg is. De praktijk leert echter dat voor het slagen van online trainingen binnen een organisatie tijd nodig is. Vaak moeten medewerkers wennen aan deze nieuwe vorm van leren en ontwikkelen en een goede begeleiding van HR of hun leidinggevende is hierbij erg belangrijk.

klassikale opleidingen

Zijn de klassikale opleidingen bij u op locatie of in-company?

Met behulp van onze gespecialiseerde trainers en praktijkoefeningen bieden we resultaatgerichte klassikale trainingen. Wij hebben openbare trainingsdata op veel verschillende locaties in Nederland.

Uiteraard zijn in-company trainingen ook mogelijk.

Onze aanpak in training en opleidingstrajecten lichten wij graag toe tijdens een persoonlijke afspraak.

Maak vrijblijvend een afspraak met onze opleidingsadviseurs via het contactformulier over de klassikale trainingen/opleidingen van Sinteno.

Training SPIN selling methodiek

Wil je meer informatie over de Training SPIN selling methodiek of jezelf voor deze training inschrijven dan kan dat hier. Het is ook mogelijk om de SPIN methodiek training in-company verzorgt te krijgen. We nemen graag contact met je op om samen met jou de details en de verdere invullen af te stemmen.

Voor meer informatie over de training en wil je dat we contact met je opnemen klik dan hier.

Uiteraard zijn in-company trainingen ook mogelijk.

Onze aanpak in training en opleidingstrajecten lichten wij graag toe tijdens een persoonlijke afspraak.

Maak vrijblijvend een afspraak met onze opleidingsadviseurs via het contactformulier over de klassikale trainingen/opleidingen van Sinteno.

Maatwerk opleidingen

Heeft u kant en klare opleidingen?

Sinteno heeft kant en klare opleidingen op de plank.

Uiteraard maken wij ook maatwerkoplossingen op opleidingsgebied.

Wij hebben op het gebied van gezondheid en persoonlijke ontwikkeling ruim 240 gestandaardiseerde trainingen die wij voor u in een aantrekkelijke pakketvorm kunnen samenstellen.

​Standaard marketing en sales opleidingen, IT trainingen en kantooropleidingen kunt ook bij ons op de website vinden. Wij kunnen elke vorm in een aantrekkelijke pakketvorm samenstellen.

Leerplatform

Wat maakt IQ-Totaal uniek?

Het unieke aan IQ-Totaal is dat het een LCCMS (Leer Content Creatie Management Systeem) is.

Wat houdt dit nu precies in?

​Het Leerplatform heeft 4 belangrijke pijlers als fundament, één hiervan is het Content Creatie gedeelte.

Met IQ-Totaal heeft u geen ander systeem meer nodig om uw e-learning te maken. U kunt direct zelf leercontent creëren, invoeren en beheren.

Met overzichtelijke sjablonen maakt u in een handomdraai uw eigen e-learning.

Nu is e-learning maken een vak apart.

E-learning, digitaal leren, online leren, afstandsonderwijs, etc. heeft de laatste jaren een negatieve klank gekregen.

E-learning is in de “slipstream” van het Internet snel opgekomen. Rond de eeuwwisseling waren de verwachtingen van e-learning hooggespannen.  De verwachting was dat leren met behulp van het Internet sneller, efficiënter en interactiever zou kunnen. Internettechnologie zou het mogelijk moeten maken om complexe taken te leren binnen krachtige, flexibele en zogeheten ‘authentieke’ leeromgevingen. Bovendien leek de technologie veelbelovend in het licht van het inrichten van leerprocessen waarbij de lerende en het leerproces centraal staan en interactie en communicatie een centrale rol spelen. E-learning zou massaal worden toegepast, zo dacht men.

Met het uiteenspatten van de “Internet zeepbel” zijn de verwachtingen ten aanzien van e-learning danig getemperd. De groei van e-learning was niet zo spectaculair als gedacht. Leren werd niet altijd sneller, efficiënter en interactiever.

Hoe komt dat toch?

E-Learning maken is een vak apart en valt of staat met de acceptatie van de gebruiker.

Met het juiste leerplatform in combinatie met een goede e-learning producent verzekeren wij u dat uw e-learning niet als een zeepbel uit elkaar spat.

Wat is IQ-Totaal?

IQ-Totaal is de online leeromgeving Sinteno.

Door onze jarenlange ervaring op het gebied van leertoepassingen te bundelen met de kracht van onze softwareontwikkelaar, zijn we erin geslaagd één verbindend leersysteem te ontwikkelen.

Onderscheidend daarin is dat u direct zelf leercontent kunt creëren, invoeren en beheren.

Daarnaast kan met de achterliggende interface, elk bestaand systeem door ons worden gekoppeld.

Wij beperken ons niet alleen tot het ontwikkelen van software, maar ondersteunen op verzoek ook bij het ontwikkelen en implementeren van efficiënte leeroplossingen.

Bij Sinteno staat het behalen van doelstelling en resultaat voorop.

Wij realiseren dit voor u aan de hand van passende oplossingen en uitstekende service.

Wat kost het?

De prijzen van IQ-Totaal zijn heel transparant.

​Eénmalige kosten voor de aanmaak van de omgeving: € 750,00

Eénmalige investering eigen URL en landingspage: € 475,00

Licentie per gebruiker per jaar: € 25,00 (met helpdesk € 30,00)

Licentie per gebruiker per jaar bij grote aantallen (offerte)

Meerprijs voor programmeerwerkzaamheden (offerte)

Meerprijs voor het maken van e-learning (offerte)

Wat is de werkwijze bij implementatie?

De implementatie doen we altijd in overleg met u want geen enkele organisatie is gelijk.

Vooraf bepalen we uw wensen en kijken we samen naar de mogelijkheden maar ook naar de onmogelijkheden.

We verkopen geen 'dikke lucht', als iets niet mogelijk is vertellen wij dit eerlijk en gaan samen met u op zoek naar een oplossing.

Als iets niet direct mogelijk is maken wij voor u een investeringsbegroting waarna u kan kiezen of het stuk(je) maatwerk past binnen uw budget.

 

Aan welke punten moet je vooraf denken:

– Wil ik een koppeling met mijn personeelsadministratiesysteem?

– Wil ik het beheer zelf doen?

– Wil ik een eigen landingspagina met eigen URL?

– Hoe moet de 'look and feel' er uit zien?

– Hoeveel gebruikers moeten aansluiten?

– Zijn er binnen mijn organisatie beperkingen aan de apparatuur (geluidskaart, streaming video, etc.)?

 

Waar we samen met u over gaan denken:

– Wil ik functieprofielen en leerlijnen?

– Wil ik gepersonaliseerde opleidingen?

– Wil ik classrooms?

– Wil ik medewerkers koppelen aan een leidinggevende?

– Wil ik zelf e-learning maken met behulp van IQ-Totaal?

– Wil ik bestaande SCORM opleidingen importeren?

– Vermoedelijk kunt u zelf nog meer verzinnen.

Sinteno helpt u graag bij uw uitdaging.

Is IQ-Totaal SCORM compatibel?

Uiteraard is IQ-Totaal SCORM compatibele.

Met onze standaard sjablonen kunt u in een handomdraai SCORM opleidingen toevoegen aan uw e-learning / leerlijn.

Door de uitgebreide versleuteling van de content in IQ-Totaal is het niet mogelijk om met IQ-Totaal gemaakte e-learning als SCORM object te exporteren.

Wilt u meer informatie over SCORM dan kunt u contact met ons opnemen.

Heeft IQ-Totaal een LTI koppeling?

Ja,

De meeste organisaties werken met een eigen leersysteem waarin verschillende trainingen en cursussen voor medewerkers worden aangeboden. Sinteno vind dat digitale opleidingsmaterialen zoveel mogelijk en laagdrempelig beschikbaar moeten zijn voor medewerkers. Daarom ondersteunen wij de LTI standaard.

Een LTI (Learning Tool Interoperability) is een standaard waarmee een koppeling kan worden gemaakt tussen twee leersystemen: ons platform en het leermanagementsysteem (LMS) van uw organisatie.

HOE WERKT LTI?

De cursist logt in in de eigen leeromgeving en kan daarna de betreffende module opstarten. De deelnemer hoeft zich niet opnieuw aan te melden en wordt automatisch doorverwezen.

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Het werken met een LTI koppeling kent meerdere voordelen:

  • – VOOR CURSISTEN IS GEEN APARTE INLOG NODIG.
  • – CURSISTEN WERKEN IN DE EIGEN BEKENDE LEEROMGEVING.
  • – HET INTEGREREN VAN NIEUWE DIGITALE OPLEIDINGSMATERIALEN IS HIERDOOR EENVOUDIG.

Het is … en nu?

IQ-Totaal is met succes geïmplementeerd maar hoe nu verder…

U kunt kiezen om alles in eigen beheer te nemen, alles door Sinteno te laten uitvoeren of elke gewenste combinatie hier tussen.

Neem voor de uitgebreide mogelijkheden contact met ons op.

Welke rapportages zijn mogelijk?

Elke denkbare rapportage is mogelijk in IQ-Totaal.

Met een aantal templates kunt u de meeste voorkomende rapportages zelf opvragen.

Staat de juiste template hier niet tussen of heeft u andere wensen dan verzorgen wij dit graag voor u.

Is de 'Look and Feel' aan te passen aan mijn organisatie?

Ja zeker.

De kleurstelling en het logo zit standaard inbegrepen bij de inrichting van IQ-Totaal.

Wilt u een eigen 'Look and Feel' die gelijk is aan bijvoorbeeld uw website kunnen wij dit tegen meerprijs voor u verzorgen.

Is een eigen 'Landingspage' voor mijn organisatie mogelijk?

Een eigen landingspage en URL is uiteraard mogelijk.

Wat wij van u vragen is om een 'subdomein' aan te maken onder uw eigen URL (bijvoorbeeld: onlineleren.UW-URL.nl)

Aan dit subdomein wordt een beveiligingscertificaat gekoppeld zodat een beveiligde inlog mogelijk is.

Standaard krijgt u de URL: 'uw bedrijfsnaam'.iqtotaal.nl

Welke support kan ik verwachten?

U kunt van Sinteno maatwerk of standaard support verwachten.

De standaard support (helpdesk) zit inbegrepen in de prijs van de licentie. u kunt hierbij denken aan functionele support op wachtwoorden, gebruikersimport of verstoringen).

Uitgebreide support op content of juiste werking van het systeem door verstoringen aan uw kant verzorgen wij op nacalculatie of indien gewenst via een SLA.

Ook het volledige beheer en maken van e-learning behoort tot de mogelijkheden.

Heeft u een brochure?

​Jazeker, met deze link kunt u de brochure downloaden.

Met welke techniek is IQ-Totaal gebouwd?

IQ-Totaal is een volledig webbased systeem gebouwd op standaard Microsoft technologie, waaronder de volgende onderdelen:

– ASP.NET (.NET Framework)

– Microsoft SQL Server

– Microsoft Reporting Services

– Microsoft Internet Information Services (IIS)Compleet in opleiden

Algemene Voorwaarden

Sinteno is een volle dochter van IQ4Learning
Sinteno Attitude
top

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Sinteno maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Door gebruik te maken van deze website geef je impliciet toestemming voor het gebruik van cookies. Sinteno zal zorgdragen dat het gebruik van cookies geen of geringe gevolgen heeft voor de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker van deze website. Meer informatie over het gebruik van cookies en/of persoonlijke gegevens kunt u vinden in het Privacy Statement van Sinteno.

Sluiten